/ Træning - Trin for trin

Træning - Trin for trin

Træning af din fugl - Trin for trin, handler ikke om at lære din fugl forskellige tricks osv – men snarere hvordan du får de mest basale ting på plads, således at du og din fugl får glæde af hinanden. Når din fugl har fuldendt trinene i denne pjece , skulle den gerne kunne spise af hånden, gå på finger og lade sig føre ind og ud af sit bur uden protest. Og under hele processen skulle i gerne have opbygget et tillidsfuldt forhold til hinanden, således at i kan arbejde videre, med andre ting, som du kunne tænke dig at lære din fugl – til glæde for jer begge.
 
Trin 1 – Fuglen kommer hjem.
Det første døgn skal fuglen have 100% ro, og derfor skal buret være klar med mad og vand, når den sættes ind. Så skal man ikke til at rode med det, når fuglen er kommet derind.
Efter det første døgn kan man så småt starte op. Sæt dig ved siden af buret og tal roligt med fuglen. Syng eventuelt for den. Det er min erfaring, at det næsten kan have en hypnotisk virkning på fuglen, hvis man synger en rolig sang. Med undtagelse af når mad og vand skal skiftes, skal man ikke indenfor de første par døgn sætte hånden ind. Vær først helt sikker på at fuglen er rolig og ikke virker forskræmt.
 
Trin 2 – At lokke med foder.
Når fuglen virker rolig ved din tilstedeværelse, eventuelt sidder og blinker og hviler på ét ben, er du klar til at forsigtig stikke hånden ind i buret. Til at starte med kan det være en god idé bare at holde hånden rolig indenfor lågen, mens man fortsat snakker roligt eller synger. Tricket er at få fuglen til at indse, at hånden ikke er farlig, og at den roligt kan slappe af – gerne tilbage til den førnævnte tilstand, hvor den hviler på ét ben. Så er du klar til at lokke med foder. Klip et lille stykke hirsekolbe af og hold det forsigtigt mellem fingrene, mens du roligt nærmer dig fuglen. Hvis fuglen bliver skræmt, er du gået for hurtig frem, og du må lidt tilbage i processen. Hvis den bliver siddende, bliver du ved med at holde hirsen foran den. Til at starte med vil den nok ignorere den, men hirse er som slik, så på et tidspunkt vil den overgive sig, og begynde at spise. Det at spise af hånden skal være en fuldstændig fastlagt rutine for fuglen, inden du går videre til næste trin.
 
Trin 3 – At få fuglen til at gå på hånd
Hold det lille stykke hirsekolbe mellem tommel- og pegefinger. Imens fuglen spiser af det, aer du forsigtigt dens fødder med pegefingeren. Hvis den fortsætter med at spise, kan du nu ligeså stille skubbe fingeren videre ind under maven og løfte forsigtigt op. Hvis ellers fuglen fortsat er optaget af at spise, vil den løfte sine fødder, for at træde op på fingeren. Er du nået så langt, så stop. Lad fuglen sidde på din finger og spise, men ligesom trin 2, skal dette trin sidde nagelfast hos fuglen, inden du gå videre i processen.
 
Trin 4 – At tage fuglen ud af buret.
Imens fuglen sidder på fingeren og spiser, kan du nu forsigtig forsøge at liste den ud af lågen. Det er slet ikke sikkert det lykkes i første forsøg. Faktisk er det meget muligt at der skal en hel del forsøg til, men lad være med at presse fuglen. Hvis du kan mærke – efter et par forsøg – at det vil den ikke, så stop. Sæt fuglen på pinden, og lad den få ro. Så kan du altid komme tilbage efter en halv times tid og prøve igen. Det skal nok lykkes. Vær forberedt på, at når fuglen følger med ud, så vil den flyve, straks den mærker friheden. Lad den gøre det. Dette trin udføres bedst på et værelse el lignende. En stor stue kan nemt virke skræmmende på fuglen hvis man starter der, plus at det kan gøre tilbagesætningen i buret besværligere.
 
 
Trin 5 – Tilbagesætning til buret.
Rigtig mange har deres fugle til at flyve frit – også I stuen. Og når først fuglen har vænnet sig til det, er det helt fantastisk for den. Hos rigtig mange mennesker står buret bare åbent det meste af dagen, og fuglen flyver ind og ud, som den vil. Hvis man lader være med at fodre udenfor buret (med undtagelse af hirsen i hånden) så vil den naturligt søge ind igen, når den bliver sulten. MEN – naturligvis kan det være nødvendig at sætte fuglen ind, og det skal jo øves. Fortsæt med den øvelse der gør at fuglen sidder på din hånd og spiser hirsekolbe. Når den sidder på hånden går du forsigtigt mod buret. Det sker MEGET ofte, at fuglen lugter lunten, og flyver ligeså snart i nærmer jer buret, men så er det at tålmodigheden skal stå sin prøve. Jeg har engang været oppe på over 50 forsøg, inden det lykkedes at få en fugl ind. Dog ikke i træk, for ind imellem forlod jeg rummet og gav den ro, og så tilbage og prøve igen. Det er en kamp på udholdenhed som mennesket ALTID vinder, hvis man ellers kan bevare roen. Om ikke andet, så vil sulten og burets tryghed virke FOR tillokkende på et tidspunkt, og den vil lade sig føre ind. Jeg har endnu aldrig været ude for en fugl jeg ikke fik ind – på et tidspunkt.
 
 
Gode råd:
Det kan ikke siges for ofte, at det at tæmme en undulat kræver tålmodighed, tålmodighed og atter tålmodighed. Intet kan forceres. Så indstil dig på at afsætte god tid hver dag til din fugl.

Alle fugle er forskellige – og det må du give plads til. Det gælder om at holde fugl på fuglens betingelser. Det er meget langt fra alle fugle som er nogle nussehoveder, og man kan ikke forudse hvilke der bliver det – uanset hvor håndterede de er fra baby af.

Der er rigtig mange måder at tæmme fugle på – dette er blot én af dem. Denne pjece er til dig der er helt uden erfaringer. Forhåbentlig kan den guide dig og være til hjælp for dig og din fugl.

HOLD VINDUER OG DØRE LUKKET. En undulat i den danske natur tiltrækker med sikkerhed en rovfugl eller kats opmærksomhed, så beskyt din fugl og hold alt lukket.

Husk - Vinduer kan være farlige for fugle. Træk gardinerne for, når du træner, eller put post-its på vinduet, så den kan se det. Med tiden kan du så fjerne flere og flere af dem, indtil den har lært, at her kan den ikke komme igennem.
 
 
Skrevet af Lone Lanng 
 
Foreningen Fuglelivet | CVR: 35366938 | - Danmark | fuglelivet@e-mail.dk